Върховният съд на САЩ отказа да вземе решение по искането на

...
Върховният съд на САЩ отказа да вземе решение по искането на
Коментари Харесай

Тръмп обърна решенията на съда в своя полза

Върховният съд на Съединени американски щати отказа да вземе решение по настояването на специфичния прокурор Джак Смит да се произнесе дали Доналд Тръмп има имунитет против правосъдно гонене за дейностите си за опит за замяна на резултатите от изборите през 2020 година, съобщи Асошиейтед прес.

Определението на съда е победа за Тръмп и неговите юристи, които настойчиво се стремят да отсрочат това и други наказателни каузи против някогашния президент, който желае още веднъж да се включи в борбата за Белия дом.

Сега въпросът следва да бъде прегледан от апелативния съд на окръг Колумбия. Съдът уточни, че ще постанови решение по проблема при започване на януари, само че повторното разглеждане от Върховния съд може да забави процеса, показва Ройтерс.

Адвокатите на Тръмп споделят, че обвиняванията против него за углавни закононарушения могат да отпаднат на съображение, че някогашният президент не може да бъде съден за " формалните си дейности " в качеството му на държавен глава.

Наред с други неща, те настояват, че някогашният президент се употребява с " безспорен имунитет " за всички дейности, които е направил, когато е бил в Белия дом, и че заради тази причина той не би трябвало да бъде правосъдно преследван, показва Франс прес.

 Адвокатите на Тръмп вършат всичко допустимо, с цел да изместят правосъдния график по този начин, че той да не съответствува с този на президентските избори. Първичните избори на републиканците стартират през януари и могат да продължат до юни.

Според специфичния прокурор обаче експрезидентите не се употребяват с " безспорен имунитет " за осъществени от тях закононарушения. Джак Смит приканва съдилищата да се произнесат бързо по въпроса, с цел да може процесът против Тръмп за оборване на резултатите от изборите да стартира, както е планувано, на 4 март 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР